E ardhmja eshte afer, ja si do duken varret tona do behemi PEMË

A keni menduar ndonjëherë se mund të shndërroheni në pemë pas vdekjes? Kjo ide që duket se vjen nga një roman fantastiko-shkencor është gjithsesi me të vërtetë e vërtetë. Dhe për arsye të mirë, këta shpikës ishin në origjinën e kapsulave të varrimit tërësisht të biodegradueshme, të cilat respektojnë natyrën. Për të ringjallur në bimë, shkencëtarët kanë zhvilluar një ide të thjeshtë, por me një teknikë të fundit.

Materialet e biodegradueshme
A e dini se me këtë shpikje ekologjike revolucionare, mund të pushoni në paqe në një pemë sublime? Arsyeja: Në një arkivol tradicional, materialet e përdorura zakonisht janë druri, metalet, mbushja sintetike dhe betoni, për varre të përforcuara. Këto të fundit janë më të zakonshmet kur bëhet fjalë për varrime konvencionale. Por këtë herë, këta shpikës janë revolucionarë pasi Jennifer DeBruyen, një shkencëtare e asociuar në inxhinierinë dhe shkencën e biosistemeve, kishte një ide revolucionare. Nis nga një vëzhgim, se përdoret shumë energji në prodhimin e materialeve që do të groposen nën tokë. Një vëzhgim që do t’i japë atij zhvillimin e një kapsule për hirin, një mënyrë për të varrosur burrat duke reduktuar gjurmën e tyre të karbonit.

Një kapsulë për hirin
Nëse projekti është kryesisht shkencor, do të ketë përfituar edhe asistencën e dy projektuesve, një mënyrë e ndërthurjes së biznesit me kënaqësinë. Këta krijues italianë të quajtur Raoul Bretzel dhe Annal Citelli e quajnë këtë shpikje “Capsula Mundi”, me fjalë të tjera kapsula e botës. Dhe i përshtatet emrit të saj pasi është një vezë me një guaskë plastike të biodegradueshme që në fakt prishet. Pasi varroset, ky objekt unik dekompozohet dhe, pak më shumë, mbetjet i japin lëndë ushqyese një peme të mbjellë sipër. Një shpikje e paprecedentë, pra, e cila revolucionon idenë e vdekjes duke i dhënë krenarinë vend natyrës.

Fundi i konsumizmit
Pas kësaj ideje revolucionare, Bretzel dhe Citelli kombinojnë vdekjen me konsumizmin që shtyn të rrisë gjurmën e karbonit. Qëllimi i tyre përfundimtar është të krijojnë varreza të mbushura me pemë në vend të varreve tradicionale. Vizioni ? Reduktoni mbetjet dhe mund të “krijoni një jetë të re me vdekjen” me këtë kapsulë botërore të biodegradueshme që erdhi në botë në 2003. Një ide lindi në panairin italian të dizajnit në Milano.

Një aspekt i madh mjedisor
Sipas shkencëtarit që qëndron pas kësaj shpikjeje , është një konkurrencë e madhe për të krijuar gjëra të reja, por paralajmërimi është se “askush nuk kujdeset për ndikimin e ardhshëm”. Ajo shton: “Ne filluam të mendonim për projekte që mund të kishin një aspekt mjedisor […]. Ne nuk na pëlqen të mendojmë për vdekjen si pjesë të jetës. Për stilistin italian që e bëri estetikën e vezëve funerale, problemi me varrosjet tradicionale është se ato janë anaerobe. Dhe për arsye të mirë, mbetjet e rrënojave janë vulosur dhe varrosur nën një arkivol. Njeriu krijues i vjen keq për një “degradim jo të plotë”. Një gjë është e sigurt, nëse kjo risi revolucionare sheh dritën e ditës, varrezat mund të ndryshojnë plotësisht.

Një shpikje e mbështetur nga gjykata
Nëse ky projekt ka gjasa të realizohet, ai përfiton nga mbështetja ligjore. Në çdo rast, kjo është ajo që pohon Kate Kalanick e Këshillit të Varrimit të Gjelbër, organizata e eko-çertifikimit të Amerikës së Veriut për industrinë e vdekjes, e cila vëren një “rritje të interesit publik për varrosjet e gjelbërta gjatë 24 muajve të fundit. Kjo organizatë mirëpret rritjen e kërkesës nga furnitorët dhe ndërgjegjësimin më të mirë të publikut për këtë lloj praktike. Një zgjim i ndërgjegjes që çon në krijimin e shpikjeve që rinovojnë idenë e vdekjes si kjo vezë e jashtëzakonshme mbi të cilën fle një pemë , ku një njeri prehet në paqe.

global
global

No Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.